Saturday, December 28, 2013

Faction2 kawasan dibawah panji Ultras Nogori 9

Assalamualaikum..

Tanpa merepek dan merapu sekarang ini, Risya nak memperkenalkan Faction-Faction Kawasan dibawah panji UN9. Tujuan Faction ini ialah untuk mengumpulkan anak noghori samo ado di luar kawasan N9 mahupun di dalam kawasan N9 bagi memeriahkan dan memenuhkan STAR of PAROI pada saingan LIGA PERDANA ataupun PIALA FA ataupun PIALA MALAYSIA ataupun perlawanan yang melibatkan Negeri Adat Perpatih ini.

dibawah panji UN9 ialah:-----

Photo: Untuk sapo2 yg ddk di Nilai --(@ amad kupan @)--
Nilai Regiment


FB: Battalion penghijrah


FB: Lenggeng Guerilla


FB: UN9 ACE - Ampangan Clan Elite

FB: Marida Park Army un9

FB: Tampin Brigade

FB: Palong Inferno Elite

okey ini ada senarainya..if ada penambahan, Risya akan update k...=)


Tuesday, December 24, 2013

Negeri Sembilan bakal JUARA liga Perdana??

Assalamualaikum guysss... lama tidak bersua muka.Risya pun sudah lama tak join aktiviti para blogger, join event blogger n dinner with bloggers..Al-maklumlah dengan kerja, study dan sebagainya. Hari ini Risya nak up satu post untuk warga NEGERI SEMBILAN, Marilah kita sebagai warga yang akan Negeri kita bersama-sama memeriahkan dan memenuhi Stadium keramat kita, STAR OF PAROI pada musim liga perdana yang akan berlangsung tidak lama lagi.

Ramai permain hebat tak semestinya akan selalu hebat JIKA tiada sokongan dari Para Penyokong Setia dan   tidak semestinya TIADA permain seperti " bintang luar negera" pasukan kita lemah, malah mereka akan terus bersemangat jika mereka di beri sokongan yang begitu padu dari penyokong mereka. Berikut senarai pemain-pemain dari SKUAD HOBIN JANG HOBIN :-

Penyerang : Mohd Firdaus Azizul, Mohd Shoufiq Mohd Kusaini, Josef Kaplan (import-Czechoslovakia), Effa Owona-Jean Emmanuel (import-Cameroon)

Penjaga Gol : Badrulzaman Abd. Halim (Utama), Mohd Kaharuddin Abd Rahman dan Mohamad Yatim Abdullah

Pertahanan Tengah : Fauzi Nan, Jean Marc Alexandre (import – Haiti), Mohd Radzuan Abdullah dan Kim Ji Ryong (import-Korea).

Pertahanan Kanan : Muszaki Abu Bakar, Mohd Nizam Bakar, Mohd Alif Samsudin.

Pertahanan Kiri : Sumardi Hajalan, Mohd Dzaiddin Zainuddin, Tengku Qayyum Ubaidillah Tengku Ahmad, Zulfaizham Kamis.

Pemain Tengah : Norhafiz Zamani Misbah (Kapten), Abdul Halim Zainal, Sivanesan a/l Shanmugam, Nanthakumar a/l Kalliappan, Sivakumar a/l M. Munusamy.

Sayap Kiri : Kavichlvan a/l Vivakandathan

Sayap Kanan : Eddy Helmi Manan, Puaneswaran a/l Gunasekaran

Photo: Senarai pegawai dan pemain pasukan Liga Perdana Negeri Sembilan 2014:-

Pengurus Pasukan : YAB Dato’ Seri Utama Haji Mohamad Haji Hasan

Penolong Pengurus : Dato’ Haji Abd. Halim Haji Latif, Dato’ Ab. Ghani Hj Hasan dan Dato’ Hj Mohammed Najeeb Abdullah.

Ketua Jurulatih : V. Sundram Moorthy

Penolong Ketua Jurulatih : Ridzuan Abu Shah

Penolong Jurulatih : Ahmad Osman

Jurulatih Penjaga Gol : Mohd Yazid Mohd Yassin

Jurulatih Kecergasan : K. Balagumaran

Doktor Pasukan : Dr. Rozaiman Ebrahim

Pegawai Media : Abd Malek Hassan

Fisioterapi : Zulkepli Abu Samah

Pembantu Pasukan : Sharizal Mat Sah

Pegawai Keselamatan : Anuar bin Abd Rahman

Senarai nama pemain :

Penyerang : Mohd Firdaus Azizul, Mohd Shoufiq Mohd Kusaini, Josef Kaplan (import-Czechoslovakia), Effa Owona-Jean Emmanuel (import-Cameroon)

Penjaga Gol : Badrulzaman Abd. Halim (Utama), Mohd Kaharuddin Abd Rahman dan Mohamad Yatim Abdullah

Pertahanan Tengah : Fauzi Nan, Jean Marc Alexandre (import – Haiti), Mohd Radzuan Abdullah dan Kim Ji Ryong (import-Korea).

Pertahanan Kanan : Muszaki Abu Bakar, Mohd Nizam Bakar, Mohd Alif Samsudin.

Pertahanan Kiri : Sumardi Hajalan, Mohd Dzaiddin Zainuddin, Tengku Qayyum Ubaidillah Tengku Ahmad, Zulfaizham Kamis.

Pemain Tengah : Norhafiz Zamani Misbah (Kapten), Abdul Halim Zainal, Sivanesan a/l Shanmugam, Nanthakumar a/l Kalliappan, Sivakumar a/l M. Munusamy.

Sayap Kiri : Kavichlvan a/l Vivakandathan

Sayap Kanan : Eddy Helmi Manan, Puaneswaran a/l Gunasekaran
credit to n9kini


Selain Risya nak umumkan Senarai pemain ini, Risya nak War-Warkan satu berita dari FACEBOOK UN9, 


jika mahu lebih lanjut, sila layari Ultras Nogori 9

p/s ----> hari jumaat, 27/12/13, jam 5 petang, friendly game, Negeri Sembilan vs pos Malaysia. dont forget, mark this date to your calendar diaries okey..

Thursday, November 28, 2013

Trending #PFSLJ Hot,Melatop dan Sensasi

Assalamualaikum kawan-kawan.. 

Risya nak bisikkan something ni..kamu dan kamu tahu tak trending yang paling MELATOPPP di TWITTER sekarang ni..Tak tahu??? korang ni tak up to date ke? kamu semua boleh search dan follow @pfslj selepas you all da follow that account, kamu buat la #PresidenFamSilaLetakJawatan .. Trending ni kalau you all nak tahu,sudah menjadi trending no satu tau, paling hot,sensasi malah meletop.. 

Ini bukan pasal hormat or tak hormat that Sultan..kak siti mintak baca ea.. We just want him "LEPASKAN JAWATAN YANG DIA SANDANG" sudah hampir berpuluh tahun, industri Bola Sepak Negara kita longlai.. Kita inginkan satu pembaharuan dan kebangkitan bola sepak sebenar. Mana tahap kita sebenar? dan bagaimana kita hendak maju jika Presiden asyik MENANGKAN sekutu dia je bahkan jika hendah bersuara atau dikritik, seseorang itu kena gantung atau dihukum.Tahniah KJ dan TMJ kerana lantang bersuara dan mengetengahkan isu FAM ini..kami sokong anda berdua.

Cukuplah sudah Tuan Presiden..Bagilah tampuk kepimpinan baru yang memimpin pasukan bola sepak negara.Dengarlah suara rakyat. Tidak dengar suara rakyat? bukak youtube than search ULTRAS MALAYA, itu suara rakyat yang berjuang sama-sama tika panas hujan , naik turun pasukan negara. Kami tak minta duit, Kami juga tak minta kami yang jadi presiden, kami juga tak mintak jawatan dalam FAM tapi cukup la sekadar Tuan Presiden meletakkan Jawatan Tuan. Kami Merayu demi bola sepak negara.

#PresidenFamSilaLetakJawatan
#PFSLJ
#UM'07
#HobinJangHobin


Friday, October 11, 2013

Friends Gila-Gila

Assalamualaikum..Holaaaa..hari ini Risya kembali dengan cerita yang tak berapa menarik..kuang..kuang..kuang..

Risya cuma nak share sahaja kehidupan Risya sekarang, Walaupun ada diantara yang follow my official twitter blog tahu apa yang terjadi..ramai yang suruh risya bersabar dan sebagainya, tapi bukan itu yang Risya nak berkongsi. Pernah dengar ayat ini tak " Berkasih biar satu, Berkawan biar beribu " ?? 

hah,nak tahu tak?? Begini ceritanya, Risya ada member dari UN9 ni..so, dia create one group..opsss terspeaking omputih pulak..dan dia invite Risya dalam group tu..mula2 memang la bosan kan, sebab tak ada member yang Riss kenal dekat situ, ada yang dari EA,BOS,UN9,UTS,US dan semua sekali..penat pulak nak type semua kan..kan..kan..tapi yang paling Risya tabik ada abang LEKIR... tu memang lagend dalam UM'07..bila Risya ada dalam group tu, Risya rasa macam wowwwww, its very fantastic..that guys,very friendly..

Pada mulanya ada segan nak bergaul dengan mereka, yela..tak kenalkan..so, Risya pulak jenis yang pemalukan.. Opppssss pemalu ke?? hakhakhak tapi lebih kurang la, Risya pemalu sikit..so, nak sembang tu agak kaku but when see them,dengan perangai yang gila-gila.. i was happy... we all like a family...terbuka nak cerita pasal apa pun, bukan hanya berkenaan pasal bola sepak Malaysia but everything..so i can decide that group is the BEST group.. 

~~~~Flare! Resit! Drum!~~~~


#thanks to all yang support Risya di malam finalis pencarian Tudung ekluksif n malam gala dinner with Mua,Talent, Model dan photog
#thanks to all gooners because give ur 100% for pemilihan futsal..

bye and good night..

Friday, September 27, 2013

t-shirt "I am Niners"

 I am Niners???

Photo: I am Niners! You? Pre order I Am Niners tshirt
edition open now. Say YES & your shirt size. -
NinersGunners-

this t-shirt edition is avaible now... Harga?? sangat murah dan berpatutan..hanya RM20 sahaja 
.. jika mahu sila SMS saya di 0136951817 ( riss @ ila ) untuk maklumat lanjut..=)



Thursday, August 29, 2013

Apa lagi mainan FAM??

Assalamualaikum..

agak lama Risya tak menulis blog kesayangan Risya ni... Sebenarnya isu yang Risya nak bagitahu semua da tahu agaknya..

first of all, isu tentang baling resit


pada pendapat Risya, Salah ke kalau penyokong nak baling resit..okey la kalau FAM kata BERSEPAH stadiumkan..alasan bolehlah terima...tapi setidak-tidaknya cubalah cakap dengan penyokong yang setia, "kalau mereka baling resit, dorang kena kemaskan" i think no problem...

second, isu bakar flare


Ada orang yang kata bahaya bakar flare,sebab asap...membahayakan...itu Risya tak boleh komen apa2 la... tapi apa yang Risya sakit hati bila ada orang yang tak pernah datang STADIUM tetiba nak kata bakar flare ialah orang PENGECUT... kau tu datang stadium pun tak pernah, ni pulak nak kata kami pengucut.. Bagi Risya, membakar Flare memang menyeronokkan, sebab baru la nampak meriah dari yang mengunakan HONAIR tu... buat sakit telinga je..Risya tak faham motif FAM mengharamkan..mungkin dia mahu melihat stadium kembali lenggang seperti dahulu kala.. dan disebabkan hal ini juga pihak bola sepak negeri pahang telah mem "BAN" kan elephant army..katanya tak tahan nak bayar denda.. habis tu kau nak la tengok stadium kau kosong????

third, Bookie

Adakah isu bookie ini pihak FAM masih pekakkan telinga?? come on la, see my MENTERI BESAR lah, dia pun ada kata something wrong dalam industri bola sepak tanah air.. takkan lah FAM tak nampak lagi?? KORANG tak ada MATA ea?? atau dah syok sangat kira duit sampai MARUAH sendiri pun sanggup kau gadaikan..da ada bukti kan..

Gambar Tiket Bookie Selangor vs Sime Darby

tak tahulah apa nak jadi lepas ni..kalau macam ni la, tak ada maknanya lagi nak layak ke piala dunia jika FAM berperagai macam SETAN.. okey la..i want to sleep.... byeee...

#PFSLJ #FAMBANGSAT 


Friday, June 28, 2013

#Presiden MAFA letak jawatan

Hello guys...welcome to farisya.blogspot.com..Act aku terima khabar gembira dari penduduk melaka.mari aku meng copy paste berita dari seorang komad Ultras Taming Sari..

"Presiden MAFA, Md Yunos akan
meletak jawatan Ogos ini setelah
Melaka gagal ke Liga Perdana 2014"

Da baca? ini la yang kita mahukan...sanggup lepaskan jawatan semata2 demi kepetingan dan maruah bola sepak negeri melaka. syabas yb md yunos. Tapi jangan tetiba tak jadi sudah la yer..

kalau presiden Mafa boleh letak jawatan..kenapa presiden FAM tak mahu buat demikian demi kemajuan bola sepak negara. come on la...kalau nak keuntungan semata2 sampai bila bola sepak negara nak maju..

sudah la malaysia kena kutuk dekat akhbar australia.ini maruah negara la beb.. kalah dengan pasukan part time football..gila ke apa? oh melancongkan..i see.. menghabiskan duit je...

FAM says manalah negara eropah mahu lawan MALAYSIA atau bawah top 10 but see indonesia, dapat je lawan portugal..kejab yer portugal rank dia bawah 100 yer.. 0key i know..

aku merepek meraban kat sini pun FAM bukan ambik peduli atau ada orang lagi nak sound aku...chill la...aku menyatakan sahaja pendapat aku..salah ke..owh undang2 88..okey fine..

last, tolong jangan gunakan kuasa anda sebagai sultan untuk menerajui tampuk kepimpinan bola sepak negara..wasalam

Thursday, June 27, 2013

#n9 liga perdana yaw

sebenarnya aku tak tahu nak gambarkan kekecewaan aku...serius sedih sangat..so aku nak luarkan kekecewaan aku dengan liri atau sajak atau puisi yang aku reka untuk pbns..

eyeahhhhh..
liga perdana..
aku mempersembahkan dari noghori sembilan..

hobin jang hobin
apa kau sudah buat jang
sampai kita tersungkur ke liga perdana yaw..

1-2 okey lagi..
1-4 terus menangis.

kenapa wahai pbns
kenapa jadi begini
kenapa harus tersungkur ke dasar liga...
kenapa sulit untuk menang
kenapa begini
kenapa harus kecewakan kami...

wahai pbns..
tolonglah..tolonglah...
kami mahu rombak..
kita rombak kita rombak
itu pbns..

wahai pbns..
tolonglah jangan nak jadi bangsat seperti FAM BANGSAT..
yang mahu kan keuntungan dari menjaga kepentingan maruah negara sendiri...

ermm..okey lah...nanti sambung balik..den ado kojo cikit..bos da jeling2 tu...akhir kata...jom rombak pbns...

Wednesday, May 29, 2013

#pialaFA semiFinal Pahang Vs JDT

Assalamualaikum..

pertama sekali Riss nak ucapkan tahniah kepada pasukan Kelantan kerana berjaya memasuki Final piala FA..Kepada pasukan Terengganu pula mereka telah membuktikan mereka mampu menyaingi Kelantan walaupun tewas tipis dengan agerat 6-5..


Perlawanan separuh akhir kedua di antara JDT dan Pahang dipaksa tunda akibat kehadiran penonton yang terlalu ramai dan melebihi kapasiti stadium..Menjadi persoalannya,mengapa mereka menjual tiket yang berlebihan ataupun adanya ulat2 tiket? sehingga ada diantara penyokong pahang yang duduk di trek...

Selepas itu, Luar Stadium pula menyaksikan penyokong Johor dibaling Botol/batu oleh penyokong Pahang diluar stadium..Dimanakah keselamatan yang dijanjikan oleh Fam dan pihak pengurusan itu sendiri..setelah dilihat sebegitu..akhirnya Fam memutuskan perlawanan ditangguhkan..Masalahnya Duit tiket akan di BURN kan begitu sahaja..Wahhhh..kaya la Persatuan Bola Sepak Pahang dan FAM yer..

Esok Riss akan menulis dengan lebih lanjut yer sebab riss ngantuk...tungguuuu tau esok..peaceee

PRESIDEN FAM SILA LETAK JAWATAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
#ROMBAKPBNS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
#BOLASEPAKTEMPATAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, May 20, 2013

Jersy Retro Noghori

Assalamualaikum..
act blog ni belum habis kemas kini nak tapi oleh kerana nak promote baju punya pasal..den buka blog ni..blog ni je tau..blog sehati sejiwa..tutup terus..hikhik..lagi satu jangan tanya mana gambar2 menghilang..picsa web riss buat hal..hilang gambar semua.

Berbalik pasal baju, siapa yang minat nak tambah koleksi baju bola, jangan malu..jangan segan untuk membeli jersy retro ini..power bukan..bukan senang nak dapat jersy ni...

Kalau mahukan jersy ini, hubungi sahaja no yang tertera didalam gambar tersebut..kalau rasa2 yang perempuan nak usha pun boleh..#ehh gurau2 senda..

Jangan ada yang PM riss sudah minta baju ni..sebab riss tolong promote je...u all ikut sahaja arahan dekat picture tu ok???
Beli jangan tak beli..;-)


untuk maklumat lanjut sila hubungi Mr Tobeq  

p/s setelah dipertimbangkan...baju ini dikurangkan harga menjadi RM 55 SAHAJA..murah bukan..

Friday, April 5, 2013

hokey player: Faizal Saari

salam satu blogger, Risya minta maaf kalau entry risya kali ini kurang menarik..sebab apa risya cakap macam itu? risya bukan guna lappy tapi guna tablet...so agak kelam kabut entry risya kali ini..Faizal Saari merupakan pemain hoki yang cukup disegani dalam dunia sukan berkayu ini..insan yang lahir pada 13 januari 1991 mendapat tempat bermain untuk Malaysia team ketika beliau berumur 18 tahun lagi. Pemain kelahiran Terengganu ini juga merupakan salahsatu pemain yang beraksi diluar negara.Ketika masih lagi berumur 20 tahun, beliau telah di ikat kelab Forestvilla(liga Australia)..Faizal juga telah dinobatkan penjaring terbanyak dikejohanan piala Sultan Azlan Shah iaitu sebanyak 6 gol. Beliau mempunyai larian yang agak pantas dan mempunyai susuk tubuh yang agak kecil. Walaupun bukan artis tapi lonjakkan dan kebolehan beliau telah menjadikan beliau cukup dikenali dan diminati oleh lapisan kaum tidak kira tua dan mudaAkhir kata, beliau memberi nasihat kepada generasi pelapis hoki agar tidak cepat berputus asa dan jangan takut membuat silap.

Tuesday, April 2, 2013

permainan FAM

FAM sekali lagi berjaya menjadi perhatian warga malaysia apabila artikal 88 mereka memakan diri mereka sendiri.
"kes Tuanku Ismail Rumit" persoalannya kenapa rumit? kerana statusnya??? Baginda yang digantung 6 bulan daripada sebarang aktiviti bola sepak dilihat berada dibangku simpanan pemain ketika liga super di antara JDT dan terengganu di Larkin.
Risya berpendapat FAM patut dirombak dan artikal 88 perlu dimansuhkan. selain dari kes Tungku Ismail, FAM turut menjadikan Dato k rajagopal sebagai mangsa artikal 88.
sandiwara apa yang cuba FAM lakukan?? Hanya kerana mengkritik mutu pemainan dan ketandusan penyerang mahu di sabitkan kesalahan? hanya setiusaha agong dan presiden FAM boleh mengkritik??? hak kami sebagai penyokong untuk melihat skuad harimau malaya berjaya..mana??? kami mengkritik kerana sayang akan bola sepak malaysia.. kalau tak boleh mengkritik, ape kata pegawai2 FAM je la yang pergi stadium..kamu je berhakkan..kami sebagai pencinta bola sepak tanah air muak dengan sendiwara FAM.
Jawapan yang Risya mahu dari FAM
1: bila presiden FAM mahu letak jawatan?
2: relevan lagikah artilal 88
#majulah sukan untuk negara

Thursday, February 21, 2013

Rembau Most Wanted---hot music

Assalamualaikum..

Risya nak tanya kamu semua, pernah dengar lagu nie ---->Rembau most wanted?

pertama kali Riss dengar this lagu...woooo... Riss bangga jadi anak negeri... so korang dengar la lagu nie dan hayati k... =)




act korang tak perlu malu dengan bahasa loghat korang, malah apa yang perlu kamu buat, kamu mesti bangsa dengan negeri kamu ini..=)

Saturday, February 2, 2013

PROMO : " ABANG MISI "

Assalamualaikum...

korang ada baca entry Riss tak pasal Drama Abang Misi? Riss dapat sumber dari orang yang boleh dipercayai, Drama tersebut akan keluar pada bulan ini..wahhhh tak sabar nak tengok member Riss Berlakon....Siapa member Riss? kamu semua da tahu kan... kalau tak tahu juga...tengok picture ini...kenal tak? Kenal kan...

okey...ini lah member Riss, Shahzril dan Kak Keena ... 

gambar dibawah pula ialah gambar untuk promo #AbangMisi
kepada yang masih tak tahu lagi drama ini, silalah klik di Sinopsis Abang Misi. Drama ini turut di bintangi aktor terkenal tanah air, Jue Aziz dan Rizal... 


#ABANG MISI

Riss harap korang support la Drama ini..Riss rasa tak rugi kalau korang tengok... okey lah, Riss rasa Riss nak undurkan diri, 
dan Jangan Lupa Saksikan Drama #AbangMisi yang akan keudara di RTM...=)



Sunday, January 27, 2013

Toturial download photoshop CS7

Assalammualaikum...

okey... Riss nak bagi korang semua toturial download photoshop CS7..


first step:

download this PHOTOSHOP CS7

da siap tue...korang masukkan nombor series dia nie ------>  1045-1208-8261-8319-6942-3707
( jangan silap yer kawan2 )

so kalau da jadi jom kita edit..yeahhhh

open adope photoshop cs 7.0

jom kita edit.....

p/s: da siap jangan lupa bagi tahu jadi ke tak yer...:)

Thursday, January 17, 2013

mari kita mengerjakan solat sunat dhuha


Assalamualaikum..
 hari ini Riss, nak kongsi dengan korang semua tentang fadhilat solat Dhuha ni..

 Apa itu solat Dhuha?
 Solat Dhuha ialah solat sunat di waktu pagi.  Solat ini salah satu solat sunat yang tidak pernah di tinggalkan oleh Nabi Muhammad SAW.

 Kelebihan Solat Dhuha ini ialah:-
Berkata Abu Murrah Ath-Tha’ifi r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. telah bersabda : Allah telah berfirman:
“Wahai anak Adam! Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi, niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya.”(Riwayat Ahmad)
Hadis Qudsi ini menganjurkan kita mengerjakan Solat Dhuha yang mana antara faedahnya, Allah Ta’ala memberi jaminan akan melaksanakan segala keperluan-keperluan keduniaan manusia setiap hari.
Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah SAW sendiri ialah solat sunat Dhuha. Banyak hadis-hadis yang mengalakkannya dan menyatakan keutamaannya, antaranya dalam riwayat Abu Hurairah katanya:
“Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan”(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :
“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .”(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan."
Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.”(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)
Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas”(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)
Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai se-penggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.
Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud :”Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehedakinya.” (Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)
Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud : ” Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” (Riwayat At-Thabarani ).


jom sama-sama hafal doa Dhuha ini..=)

video

Isya-Allah semoga kita semua mendapat keredhaannya...

Wednesday, January 9, 2013

Jom ke group and page hijabers Malaysia

Assalammualaikum...hye semua reader Blog Mrs. F aka Riss..sihat tak? Hari ini Riss mahu mengajak korang semua ke Grup Hijabers Malaysia . Ada apa disana? Disana khas untuk kaum Wanita sahaja. Bestnye Group ini ialah admin-admin group ini memang baik. Disini juga Riss dapat kenal kawan-kawan yang baru malah jika kamu mahu tanya pendapat disini pun, anda semua tidak berasa malu. Kerana group ini semua Wanita dan di privacy kan. So, lelaki2 diluar sana tidak dapat melihat apa yang kita bincangkan.
 Di sini juga terdapat butik2 yang menjual pelbagai barang yang khas dan bersesuaian untuk para muslimah. Group ini juga telah dirasmikan pada 3 nov 2012. 
Group ini juga ada peraturannya. Antara peraturannya ialah:-

1. Only hijaber and new hijabers or will be hijabers are allowed of this group.
2.Members can add any hijaber friends into this group. the more, the merrier..
3. Members or Online Shop are not allowed to advertised their product or servise without permission from admin team.
4. Only for Gurl not for Men

Riss harap semua Gurl menyertai group ini.. Group ini sememangnye terbaik..=)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...