Monday, October 31, 2016

jom kita kurapak Brunei. part 1

Assalamualaikum,

kadang-kadang bila Risya keluar atau berjumpa dengan kawan-kawan, mesti mereka akan suruh Risya Kurapak Brunei. Memanglah Risya boleh kurapak brunei tapi dengan kaum kerabat atau kawan-kawan di sana lah. Sama la jugak bila Risya bercakap dalam dialek nogori. Tak ada lawan cakap memamg tak terkeluar la ayat nogori tu.

Image result for brunei

Ada diantara mereka, confuse dengan bahasa sarawak, sabah atau brunei. kadangkala cara percakapan mereka nampak macam sama akan tetapi mempunyai maksud yang berbeza. Nak kata Risya fasih dalam bahasa brunei , tak la juga tapi fahamlah apa yang mereka cakap.

jadi, hari ini Risya akan ajar 10 ayat.


1. Bhapa lagi kau tunggu sana atu?
==> buat apa lagi kau tunggu sana tu.
a) bhapa = buat apa
b) atu = itu

2. kenapa kau limpang?
==> kenapa kau baring
a) limpang = baring

3. apa tu lai? 
==> apa tu sayang?
a) lai = sayang

4. awu, banar atu.
==> iya,benar tu.
a) awu = iya
b) banar = benar

5. bisai jua pemandangan di pantai ani.
==> lawa juga pemandangan di pantai ini.
a) bisai = lawa/cantik
b) ani = ini

6. damdam ku kan syaf di ipoh.. hari Ahad ani kalau nda apa-apa balik perak ku
==>aku rindu syaf di ipoh. hari ahad ni kalau tak ada apa-apa, aku balik perak
a) damdam = rindu
b) nda = tak

7. Ijap ku eh kan ke pulau tioman naik boat ani
==> aku takut ke pulau tioman naik boat ni.
a) ijap = takut

8.Eh batah jua ku sudah menunggu di sini ani, alum tia ada batang hidungnya kawan ku ani
==> eh lama juga aku tunggu disini. belum akan ada batang hidung kawan aku ni.
a) batah = lama 
b) alum = belum
c) tia = lah/akan

9. Bukan apa nyangku ani, liat saja anak-anak kitani karang-ani, manada pandai bakurapak barunai
==> kata aku ni bukan apa, lihat je anak kita sekarang ni, mana ada pandai cakap brunei
a) nyangku = kataku
b) liat = lihat
c) kitani = kita/kami
d) kurapak = cakap

10. apa nya biskita, aku menurut saja,
==> apa kata kau? aku ikut sahaja
a) nya = kata
b) biskita = kamu/kau

okey, tamat sudah pembelajaran kita. kepada orang brunei, kenapa inda mengidolakan bahasa kitani sendiri.ani sampai ada yang teluan kemaruk bangga hantap pandai sangat kurapak key ell tapi nda pndai kurapak brunei,kalau bukan kamu,siapa lagi. renungkan.

Saturday, October 22, 2016

Review : Salman's Homestay ( the best homestay in Kundasang )

Assalamualaikum, hai semua readers…


Memandangkan I baru balik dari sabah, maka hari ini I nak Review homestay yang paling best di Kundasang,Sabah. Ramai diantara kawan-kawan I yang tertarik dengan latar belakang pemandangan homestay yang I tinggal, jadi I buat entry ini khas untuk mereka.


  
( pemandangan waktu senja )

 Homestay yang I maksudkan ialah Salman’s Homestay. Salman’s. Homestay ini terletak di kg mesilau iaitu kawasan yang PALING SEJUK di daerah kundasang,Ranau. Suhu di Kg. Mesilau ini terasa seperti I berada di negara-negara beriklim sejuk. Patut la I terasa seperti tak mahu mandi. Hahahaha… ok sambung cerita balik,  Dari sini, kita boleh lihat keindahan ciptaan Allah SWT. Cuba lihat gunung yang kelihatan di gamba itu. Itulah Gunung Kinabalu yang menjadi mercu tanda negeri di bawah bayu ini.


( antara peraturan yang perlu dipatuhi )

Apa yang bagusnya tentang Salman’s homestay ini adalah peraturan-peraturan yang sangat ketat. Peraturan yang I maksudkan ialah tidak boleh minum arak, hisap dadah,memasak makanan yang tidak halal dan paling penting tidak membenarkan pasangan yang tiada ikatan duduk bersama-sama di dalam satu rumah. Anda bayangkanlah jika peraturan ini tiada tentu anda berasa tidak selesa dan berasa was-was mahu menggunakan peralatan yang telah disediakan. Selain itu, homestay ini juga menyediakan pelbagai kemudahan seperti seterika ( benda wajib bagi I la ) , alatan memasak, barbeku dan jugak set TV.




    
( pemandangan waktu pagi bersama tuan homestay ) 

Di kundasang, banyak tempat-tempat yang menarik seperti new Zealand Malaysia iaitu Desa Dairy Farm. I rasa kakak I telah memilih homestay yang bagus kerana jarak dari homestay ke desa dairy farm hanya 1km sahaja. Malahan, jarak ke ladang strawberry hanya 6km , memorial peringatan perang ( 7km ) , kinabalu park (12km) , ladang the ranau (29km) , air panas poring (29km) , dan tagal ikan kelah luanti (30km). 




  ( desa dairy farm )



( tagal ikan kelah luanti )



Berapa homestay yang beliau ada? banyak ke? Jangan risau, beliau ada 3 unit rumah dan setiap 1 unit rumah mempunyai 2 bilik sekali gus memuatkan maksimum 8 orang di setiap 1 unit rumah. Harga untuk setiap unit rumah pula ialah RM200/hari. Murah kan. Untuk maklumat lanjut sila hubungi Salman’s homestay di talian 0138595737.

so, akhir sekali, jika i diberi peluang lagi untuk ke Kundasang, sudah tentu I akan memilih lagi Homestay ini. Bukan sahaja mempunyai kedudukan yang strategi dan pemandangan yang cantik bahkan juga tuan homestay yang cukup ramah dengan customer nya. Oleh itu, I bagi 4.8/5 bintang untuk homestay ini. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...